Susanna, 20 år, jämför studierna på folkhögskola med tiden på gymnasiet. På gymnasiet var många elever skoltrötta och ”bara ville hem” medan deltagarna på Östra Grevie folkhögskola är aktiva på lektionerna. Det märks att de går på skolan för att de vill. – Deltagarna, lärarna, platsen och lokalerna är precis vad jag behöver.
Allmän kurs på gymnasienivå
Människan - Samhället - Världen
I våra lokaler på femte våningen på Järntorget 7 bedriver AFiG allmän kurs med samhällsinriktning.
På våra allmänna kurser finns ämneskurser som ungefär motsvarar gymnasieskolans samhällsprogram. Allmän kurs har tre olika inriktningar: Människan, Samhället och Världen. Vilken ingång du läser beror på vad du studerat tidigare och vilka behörigheter du behöver.
Varje kurs är ett läsår. Hur många år du behöver studera för att bli färdig med gymnasiestudier (1, 2 eller 3 år) beror på vad du gjort tidigare i livet (studier och arbete).
Gemensamt kursupplägg för alla inriktningar
Engelska och matematik läser du nivågrupperat tillsammans med övriga deltagare på allmän kurs. Övrig tid läser du i sammanhållen grupp i tematiserade studier utifrån vilken inriktning du valt. Gemensamma temadagar/temaperioder och friluftsdagar beslutas av skolans kommittéer. I kursen kommer det även att finnas möjlighet att ge de deltagare som behöver extra hjälp med sina studier.
Kostnader: Materialkostnad inkl. försäkring: 1000 kr/läsår. Kurslitteratur ingår ej.
Inriktning Världen
Kursen Världen fokuserar tematiskt kring samhällsfrågor utifrån ett globalt perspektiv.
Samhällskunskap och naturvetenskap bildar basen för läsåret.
Ett viktigt mål för kursen är att ge möjlighet att slutföra studier på gymnasienivå med grundläggande behörighet till högskola och/eller yrkeshögskola.
Kursen ger insikter i skärningspunkten för ekonomi, politik och miljö/resursfördelning.
Kursen innefattar den ekonomiska tillväxtens problem på en ändlig planet, konsumtionsmönster, konkurrensen om råvaror och landgrabbning, sinande tillgångar på viktiga råvaror som t.ex. olja och sötvatten, klimatförändring och omställningen till ett samhälle mindre beroende av fossila resurser.
Vi ägnar mycket tid åt att studera de sociala konsekvenserna av de ökande klyftorna i världen och i Sverige.
Kursen Världen ger insikter i sambandet mellan global förändring och demokrati i det stora perspektivet. Den ger också ett historiskt perspektiv på ekonomiska, politiska, sociala och kulturella teoriers framväxt och genomslagskraft samt det nutida samhällets politiska och demokratiska förändring.
Alla kurser studeras med de olika vetenskapliga metoder som kännetecknar naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.
Kursen Världen ger möjlighet till behörighet i Samhällskunskap 2 och Naturkunskap 1a1 eller 2, Historia 1a1 eller 2 eller Religion 1. Behörigheter beror på vad du gjort innan, vad du vill kunna göra efteråt och vad som är möjligt att kombinera. Allmän kurs Världen ger möjlighet till behörighet i Svenska som andraspråk/Svenska 3, Engelska 6-7 och Matematik 1b-2b-3b beroende på deltagarens förkunskaper.