Susanna, 20 år, jämför studierna på folkhögskola med tiden på gymnasiet. På gymnasiet var många elever skoltrötta och ”bara ville hem” medan deltagarna på Östra Grevie folkhögskola är aktiva på lektionerna. Det märks att de går på skolan för att de vill. – Deltagarna, lärarna, platsen och lokalerna är precis vad jag behöver.
Allmän kurs på gymnasienivå - Distans
Instruktioner och information om uppgifter, samt föreläsningar kommer att ske genom digital fjärrundervisning. Du studerar företrädesvis hemifrån med hjälp av dator och internet och interagerar med andra deltagare samt lärare främst genom Zoom och vår digitala plattform Google Classroom.
Studierna är på heltid och du måste kunna delta i obligtoriska föreläsningar, informationsträffar, seminarium och grupparbeten på dagtid.
Utöver att du kan erhålla gymnasiebehörighet kommer kursen att ha ett genomgående tema där vi studerar ”Människans natur & kultur”, där vi tillsammans fördjupar människans roll och påverkan i samhället genom historien och i samtiden.
Vi kommer att utforska, utifrån olika metoder och perspektiv, människans ursprung och relation till naturen, samt hur och varför språk, konst, religion, stater, klassamhällen, konflikter och ekonomiska system uppkommit och utvecklats på olika platser i världen. Genom att studera vår historia så kan vi bättre förstå dagens utmaningar och hur vi kan bidra till ett rättvist och hållbart samhälle.
Det kommer alltså finnas ett visst utrymme att påverka delar av kursen enligt önskemål.
Vi utgår från en kreativ, nyfiken och lustfylld ingång till studierna.
Kursen kommer att ha ett ämnesintegrerat upplägg, där lärarna kommer samarbeta kring olika teman och innehåll.
Varje kurs är 1 år och du behöver studera 1, 2 eller 3 år, beroende på tidigare meriter/erfarenheter och mål med studier. Du behöver ansöka till varje läsår.
Undervisning ges i följande gymnasiegemensamma ämnen:
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2, 3
Engelska 5, 6, 7
Matte 1b, 2b
Samhällskunskap 1a1, 1a2
Naturkunskap 1a1, 1a2, 2
Religion 1
Historia 1a1, 1a2
Kursen ges i samarbete med Arbetarrörelsens fokhögskola i Göteborg