För Julia blev musikalutbildningen på Vimmerby folkhögskola en väg tillbaka efter en längre tids sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.
På allmän kurs med musikinriktning läser du gymnsiegemensamma ämnen för att nå en grundläggande behörighet at söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.
Vi jobbar tätt med lärarlag och deltagare med fokus på både gruppkänlsa och individuell utveckling. Klassen delas in i ensembler och du får möjlighet att spela olika instrument och genrer tillsammans med dina klasskompisar. Vi jobbar i projektform och har cirka två konserter per termin. Inga musikkunskaper krävs.
Kurser
- Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andra språk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1a, b eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Historia 1a1
- Religionskunskap 1
- Naturkunskap 1a1.
Utöver dessa kurser har du möjlighet att läsa:
- Engelska 7
- Matemtik 2, 3, 4
- Samhällskunskap 1a2, 1b, 2
- Historia 1a2, 1b, 2
- Naturkunskap 1a2, 1b, 2
- Religionskunskap 2.
Det finns också möjlighet att välja valbar kurs, så som odla, textil eller bild. Valbara kurser varierar från termin till termin.
Ämnet musik
Vi arbetar med musik ungefär sex timmar i veckan. Ensembelspel utgör kärnan i musikundervisningen. Andra delar av musikämnet är musikteori och gehör, där vi går igenom grundläggande teori som är bra att ha i ditt musicerande. I ämnet musik och samhälle diskuterar vi musikens roll i samhället.
Arbetstid
Heltidsstudier omfattar minst 20 lektionstimmar per vecka. Dessa är vanligen mellan 8.30-15.30. Att studera på Billströmska folkhögskolan innebär att du måste närvara vid alla lektioner och gemensamma aktiviteter. Detta är en viktig förutsättning för att kunna genomföra kursen.
Internat
Du kan bo på skolan under din studietid. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolan serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar och helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar.
Terminstart
Skolan har terminstart på allmän kurs två gånger per år, i augusti och januari. Du kan alltså söka in till skolan vid två tillfällen.
CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad.
Kontakt
Har du frågor om kursen är du välkommen att kontakta någon av lärarna eller vår studievägledare.
Johanna Olsson, lärare: johanna.olsson@vgregion.se
Mattias Bäckman, lärare: mattias.backman@vgregion.se
Anna Robertsson Petersén, studie- och yrkesvägledare:
- anna.robertsson.petersen@vgregion.se
- 0700-206764