Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Kursbeskrivning
Allmän kurs Gymnasieinriktning är ett flexibelt sätt att komplettera gymnasiet.
Ett behovsanpassat schema
Kursen följer ett veckoschema som är anpassat efter dig och dina behov. Du bygger ditt eget schema tillsammans med en mentor ur skolans personal. Normalt har vi undervisning på skolan måndag-fredag kl 08.40 till 15.45.
Diskussioner och grupparbeten utgör viktiga inslag i utbildningen. Det är tillsammans med andra som vi kan komma till nya insikter.
Som kursdeltagare tar du själv ett stort ansvar för din egen utveckling. Läraren fungerar snarare som en handledare i din kunskapsprocess än som den som talar om "de rätta svaren" för dig.
Vilka kurser ska du välja:
Vilka kurser du väljer beror på dina mål och dina tidigare studieresultat. Om du vill söka till högskola eller universitet efter studierna behöver du uppnå grundläggande behörighet för högskolestudier.
Nedanför kan du se vilka kurser som ingår i den grundläggande behörigheten för högskola/universitet och yrkeshögskola.
OBS! Ibland behöver du även andra behörigheter för att komma in på utbildningen du vill gå. Därför är det viktigt att du redan från början tar reda på vad som krävs.
Grundläggande behörighet till högskola/universitet
- Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Matematik 1 a, b, eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Engelska 5 och 6
- Naturkunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Historia 1a1
Grundläggande behörighet till yrkeshögskola
- Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
- Matematik 1a, b, eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Engelska 5
- Naturkunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Historia 1a1
Tre år på gymnasienivå krävs
För grundläggande behörighet krävs också tre år på gymnasienivå. Du kan räkna in tidigare studier och arbetslivserfarenhet.
Andra skolaktiviteter
På folkhögskolan ordnar vi regelbundet aktiviteter (utflykter, temadagar, studiebesök m.m.) för alla deltagare.
Allmän kurs med Allmän inriktning
En dag i veckan får du ägna dig lite extra åt det du behöver för att klara dina studier. Halva tiden finns det utrymme för studieteknik och ämnesfördjupning. Vi lägger vi upp tiden efter dina och gruppens behov.
Halva tiden fördjupar vi oss tillsammans. Vi har aktuella frågor- och händelser som utgångspunkt, diskuterar och samtalar kring det som engagerar. Vi öppnar dörrar mot samhället genom studiebesök och genom att bjuda in gäster utifrån dina och studiekamraternas önskemål.