Egabo hade ett långt yrkesliv som undersköterska bakom sig när hon började på Allmän kurs på folkhögskola. Nu har hon fått behörighet att söka in till högskolan och vill läsa vidare till sjuksköterska eller dietist.
På Nya Varvet har vi tre årskurser. I varje årskurs läser du gymnasiegemensamma ämnen som krävs för högskolebehörighet. Allmän kurs innebär att du läser de gymnasiegemensamma ämnen som krävs för att få grundläggande behörighet till högskole- och yrkeshögskolestudier. Dessutom väljer du bland alla våra valämnen, vilket gör att du kommer upp i heltidsstudier. Vilken årskurs du placeras i beror på dina erfarenheter och förkunskaper.
Hur kan tre år på allmän kurs se ut?
Varje persons schema ser olika ut, det är viktigt att du läser i din takt och på din nivå. Men du kommer utifrån dina erfarenheter att placeras i en årskurs och flera ämnen läser du tillsammans med klassen. De lektionspass du inte har de gymnasiegemensamma ämnena kan du välja fritt bland våra valämnen. På så sätt kan du själv skapa ett schema utifrån dina egna intressen.
Årskurs 1
I årskurs 1 studerar du ämnena samhällskunskap, svenska, livet och hälsan, naturkunskap, studiestrategier samt kultur & skapande med den egna klassen. De sex ämnena omfattar tillsammans ungefär 75 procent av veckans arbetstid (22 lektionstimmar). Vanligt är att i årskurs 1 också läsa engelska och matematik om vardera 4-6 lektionstimmar.
Årskurs 2
I årskurs 2 ägnas 12 lektionstimmar åt ämnena historia, religionskunskap och svenska. Vanligt är också här att matematik och engelska ägnas 4-6 lektionstimmar vardera. Övrig tid ägnar du åt valämnen. Du har alltså 10 lektionstimmar för att fördjupa dig i något du brinner för eller för att studera ämnen du alltid velat men aldrig vågat prova. I årskurs 2 kan du också söka in till vår musik-och naturinriktning.
Årskurs 3
I årskurs 3 ökar friheten att välja hur schemat ska se ut än mer. Du kan välja mellan följande spår: College, Människans villkor, och Berättelser från samtiden. Den tid du inte läser på ett spår kan du läsa engelska, matematik, och välja fritt bland våra valämnen. I årskurs 3 kan du också söka in till vår musik-och naturinriktning.
Observera att beskrivningen är gjord med tanke på hur det vanligtvis brukar se ut. Variationerna är stora, beroende på vad man har med sig för erfarenheter innan. Så långt det är möjligt ska du studera på egna villkor och i egen takt.
Karta till Göteborgs folkhögskola på Eniro.
Karta