Livet i havet

Ansökan stängd
Skola:
Grebbestads folkhögskola
Plats:
Grebbestad - Västra Götalands län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 10 jun 2024 - 14 jun 2024

Kostnader: Kurs med kost och logi: 7200 kr. Kurs med kost, ej logi: 5000 kr.

Kontakt: Linnea Thorngren, Stina Jakobsson

Telefon: 0525-19920

E-post:
grebbestads.folkhogskola@vgregion.se

Ta tillfället i akt och upplev mångfalden av livsformer vid Kosterhavets nationalpark, Sveriges artrikaste marina miljö. På stranden och med båt möter vi havet och dess invånare.

Kursbeskrivning

Under veckan blandas teori med praktik och vi gör flera utfärder med båt där vi får uppleva skärgården och samla in organismer från havet. Vi kommer med största sannolikhet få se knubbsälar när vi är ute och om vi har riktig tur kanske någon tumlare.

Föreläsningar kommer att ges i vårt marinhus som ligger nere i Grebbestads hamn. Där finns också laborationssalar för att studera de organismer vi får upp när vi är ute på havet. Under veckan blir det dessutom strandhäng på någon ö och besök och vandring i det vackra naturreservatet Tjurpannan. Inga förkunskaper krävs för att delta i kursen.

Då våra aktiviteter till viss del är väderberoende får vi får anpassa oss efter vädret och utnyttja dagarna på bästa sätt. Ett detaljerat schema får du därför först vid kursstart när vi vet hur vädret blir.

Preliminärt schema för veckan

Måndag: Samling i matsalen klockan 9.00. Tillsammans går vi till skolans marinhus i hamnen för ett föredrag om havet som livsmiljö. På eftermiddagen åker vi på en exkursion till Tjurpannans naturreservat där vi samlar in och artbestämmer alger.

Tisdag: Föredrag om havets organismer. Därefter åker vi ut på havet och studerar livet på ett ostronrev med hjälp av en fallfälla.

Onsdag: Heldag på sjön. Vi undersöker hydrografin med vattenhämtare, spanar efter sälar och besöker algodlingen på utsidan Otterön. Därefter lägger vi till på Otterön och äter lunch samt undersöker livet på grunda mjukbottnar med landvad och vattenkikare. De som vill kan även prova på att snorkla i en ålgräsäng.

Torsdag: Utfärd med båt. Vi studerar livet på mjuka och djupa havsbottnar med hjälp av bottenhuggare. På eftermiddagen går vi igenom det insamlade materialet.

Fredag: Föredrag, insamling och studier av plankton. Avslutning och sammanfattning av kursen.

Att ta med 

Du behöver ha med dig regnkläder och stövlar, för det blir garanterat blött. Ta gärna med kikare om du har en då det är roligt att kunna se knubbsälarna på riktigt nära håll. Matlåda, bestick och termos.

Om du har lätt för att bli sjösjuk kan det kan det vara bra att ha med sjösjuketabletter. Vi kommer dock inte att ge oss ut i hårt väder och stora vågor, men det gungar nästan alltid lite grann när man är på havet.

Praktisk information

Du checkar in på expeditionen söndagen klockan 17:00 - 20:00. Vid incheckning får du information för kommande vecka och nyckel till ditt boende.

Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 09.00 för en kort introduktion. Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du checkar ut vid frukost.

Du kan läsa mer om att bo på Grebbestads folkhögskolas internat här: Att bo på Grebbestads folkhögskola

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.grebbestads.fhsk.se/kurser/sommarkurser/livet-i-havet/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Grebbestads folkhögskola

En skola vid havet i norra Bohuslän. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Grebbestads folkhögskola
Box 9
457 72 Grebbestad

Besöksadress: Gisslerödsbacken 3

Telefon: 0525-199 20
E-post: grebbestads.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.grebbestads.fhsk.se/