Du arbetar med ditt eget projekt när vi går igenom källorna i arkiven ända ner till medeltiden, vilka berör den svenska allmogen. Då försöker vi lära oss att hitta det vi söker. Samtidigt tränar vi oss på att läsa gammal gotisk stil samt försöker skriva likadant själva. Därtill går vi igenom svenska folkets historia. Slutligen gäller det att förstå det vi läser och att strukturera den information som vi har samlat in. Under kursens gång diskuterar vi alla tänkbara problem och besvärligheter som kan dyka upp, men också att dela med oss av tips, råd och oanade möjligheter
Upplägg
Vi har lektioner med varierat tema varje vecka via nätet. Här ingår också diskussioner som utgår från era egna funderingar och behov. Några frivilliga närträffar på historiskt intressanta platser är också planerade. Ett stort kursmaterial ingår som är fritt att använda, både häften, film och bilder. Ett abonnemang på ArkivDigital kan köpas till förmånligt pris via skolan.
För vem?
För alla som gillar folkbildningens princip där allting drivs framåt genom utbyte av erfarenheter. Således är kursen avsedd för både dem som just har kommit igång och vana arkivforskare.
Antagningsvillkor
Tillgång till nätet och viss vana med Internet, mail och e-möten är en förutsättning. Detta läsår tar vi inte in nybörjare, utan du behöver ha kommit igång lite grann. Skicka med ett kortfattat personligt brev där du berättar vad du gjort hittills och vilka önskemål du har på kursen. Därtill måste du reservera tid i din kalender, så du kan vara med på de flesta av lektionerna under hela läsåret.
Studietakt
Kursen kan antingen läsas på heltid 100 procent eller halvtid 50 procent. Det är samma schema och kursmaterial, men du förväntas lägga ner mer tid om du läser heltid.
Vi har löpande antagning fram till skolstart så länge det finns platser kvar.