Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
I vår skrivkammare är vi ensamma och utlämnade, men på kursen har vi många skribenter vid vår sida. Deras skiftande erfarenheter hjälper de andra i gruppen så alla utvecklas och leder oss till nya upptäckter om skrivandets möjligheter. Den som är förväntansfull och nyfiken finner de osynliga stigarna, medan andra mest ser de oöverstigliga hindren. Avsikten är att kursen blir en trivsam och kreativ miljö. Då kan vi utmana oss själva när vi levandegör våra berättelser där karaktärerna genomlider sina öden och äventyr.
Tema
Det finns oändligt mycket att fördjupa sig i. För att inte missa något viktigt försöker vi likafullt gå igenom allting. Fast lite i taget förstås och sedan väver vi ihop det. Härigenom funderar vi på hur man fångar läsarens intresse och förmedlar känslofulla historier via hjärtat och våra fem sinnen, skapar drama genom kontraster, men också letar perspektiv och angreppssätt så karaktärernas brister och oanande möjligheter kommer upp i dagsljuset när de envetet kämpar mot sina mål, eller bara är underhållande i sin enkelhet. Samtidigt utformar vi intriger och vändpunkter för att mätta läsarens tolkningsbehov och öka läslusten.
När vår inlevelse i berättelsen till slut når fram till sista sidan är det dags att stryka och spetsa till varje stycke innan vi vänder oss till förlagens redaktörer och inväntar bokhandlarnas reaktioner.
Upplägg
Genomgång av veckans tema samt praktiska övningar där vi skriver och lyssnar på någon som högläser, eller läser varandra skrifter i syfte att framföra beröm eller tips och råd. Samtidigt har vi en bokcirkel, en frivillig stafettnovell och genomgångar inför vår tryckta antologi. Därtill ett par frivilliga workshop under två helger.
För vem?
För alla som gillar folkbildningens princip där allting drivs framåt genom utbyte av erfarenheter. Således är kursen avsedd för både nybörjare och vana skribenter, men stor vikt läggs på det personliga brevet vid antagningen.
Antagningsvillkor
Tillgång till nätet och viss vana med Internet, mail och e-möten är en förutsättning. Inga övriga förkunskapskrav. Därtill måste du reservera tid i din kalender, så du kan vara med på de flesta av lektionerna under hela läsåret.
Ansökan ska innehålla
- Ett kortfattat personligt brev där du berättar varför du vill gå kursen och vilka önskemål du har.
Studietakt
Kursen kan antingen läsas på heltid 100 procent eller halvtid 50 procent. Det är samma kursmaterial, schema och uppgifter, men du förväntas lägga ner tid om du läser på heltid.
Vi har löpande antagning fram till skolstart så länge det finns platser kvar.