Hamid Niazi går Allmän kurs med inriktning mot undersköterska. När han är klar vill han jobba några år på äldreboende och sedan plugga vidare till sjuksköterska.
Vad vill du med livet och vad behöver du för att må bra? Studierna planeras efter dina förutsättningar. Det är alltså din personliga utveckling som står i fokus och det är i relation till andra i gruppen som den möjliggörs. En trygg miljö och en god stämning är viktig för att trivas. När vi aktivt samverkar i ett kurssammanhang stärks och utvecklas både deltagare och pedagoger som människor.
Kursen vänder sig till dig som vill ha grundläggande behörighet på gymnasienivå och / eller behöver bli färdig med grundskolestudierna. Din studieplan anpassas efter tidigare erfarenheter och vad du har behov av just nu. Vi arbetar tematiskt och ämnesintegrerat. Det innebär att du kan påverka såväl studieformen som delar av innehållet i våra gemensamma teman. Vi studerar teman som bland annat handlar om hälsa och återhämtning, det fria ordet eller samhällsfrågor med historiska perspektiv.
Vi varierar dagarna med aktiviteter, utflykter och prova-på-aktiviteter inom rörelse eller friluftsliv.
Vi tränar på skrivande, muntligt berättande och reflektion. Olika kreativa presentationsformer kommer du också att få prova på.
Att studera på folkhögskola
På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser. Det är viktigt att du kan studera och närvara på heltid eftersom folkhögskolestudier bygger på deltagande och samarbete.