Allmän kurs med musikprofil (Umus)

Ansökan öppnar 7 januari
Skola:
Ljungskile folkhögskola
Plats:
Ljungskile - Västra Götalands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
2025-05-20

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Se information på skolans egen hemsida

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 5 jun 2026

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Patrik Edh

Telefon: 0736-44 65 17

E-post:
patrik.edh@ljungskile.org.org

För dig som vill läsa in gymnasiet och samtidigt utveckla ditt musicerande med andra. Kursen ger dig också den behörighet som krävs för vidare högskoleutbildning.

Om utbildningen

Det är viktigt att du kan studera och närvara på heltid eftersom folkhögskolestudier bygger på deltagande och samarbete. Vi studerar ofta i vår egen klass, men även tillsammans med andra på skolan. Det är många samlingar och aktiviteter tillsammans med övriga klasser på skolan. Vi åker också iväg på studiebesök ibland.

Kurstid är ett år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. 

Profilen

Ensemblespel, musikteori, skapande musik, instrumentundervisning/sång, körsång och scenträning. Vi gör regelbundet konserter på skolan och det finns övningsrum att tillgå på skoltid och fritid (även på lov).

Tematiska studier

Livsfrågor, samhällsfrågor, religion, svenska och historia studeras i temaform. Det finns många olika sätt att lära sig, därför arbetar vi på ett varierat sätt, med både enskilt arbete, diskussioner, grupparbeten, föreställningar och estetisk redovisning.

Inom ramen för temastudierna kan du läsa in följande ämnen: Svenska 1 (Sv A), Religion 1 (Re A), Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1.

Valbara kurser
Utifrån vad du behöver och är intresserad av kan du välja mellan följande kurser: Svenska 2, 3 (motsvarar B, C+litteratur), Engelska 5, 6 (motsvarar A, B), Matematik 1, 2 (motsvarar A, B), Naturkunskap 1a1, 2 (motsv A, B), skapande.

Du väljer ett av dessa alternativ att ha enskild lektion på:
• piano
• sång
• kontrabas
• bas
• trummor
• gitarr

Du behöver ha erfarenhet från tidigare att sjunga eller spela tillsammans med andra, i musikskola, kör, eller egen grupp. Välkommen att kontakta oss, om du har frågor.

Behörighet till högskolan
Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet). Man måste uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst två år på gymnasiet/vux måste läsa ett år på folkhögskola. Den som läst ett år på gymnasiet/vux eller arbetat ett år måste läsa två år på folkhögskola. Övriga måste läsa tre år på folkhögskola.

Läs mer om behörighetskraven på folkhögskolans hemsida.

Att studera på folkhögskola
På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser.

Om du vill kan du bo på skolan
Vi har ca 90 rum som vi hyr ut till kursdeltagare.

Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger fint med härlig utsikt över en havsvik. Vi har bra förbindelser med tåg och buss till Uddevalla (15 min), Stenungsund (20 min) och Göteborg (50 min).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.ljungskile.org/utbildningar/gymnasieniva/musikkursen-umus/

Fler kurser inom: Musik Allmän kurs Gymnasienivå

Jag fick skapa och utveckla mitt personliga uttryck.

Innan Björn Jerbo gick en kurs på Nordiska folkhögskolan i visans konst spelade han mest gitarr på hemmaplan. Nu har han rest på gruppturné runt om i Norden och arrangerat sin egen solokonsert, med egna låtar. Snart är han redo att spela in sin första skiva.

Läs hela artikeln

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/