Allmän kurs – naturvetenskap/ naturbasår

Ansökan öppnar 7 januari
Skola:
Ljungskile folkhögskola
Plats:
Ljungskile - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
2025-05-20

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För ettårig studieplan krävs godkänt i Matematik 2 eller B. För tvåårig studieplan: inga särskilda förkunskapskrav.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 5 jun 2026

Kostnader: Se information på skolans egen hemsida

Kontakt: Erik Malmhav

Telefon: 0736-44 65 42

E-post:
erik.malhav@ljungskile.org

Drömmer du om att bli läkare, veterinär, ingenjör eller biolog? Då är detta kursen för dig.

Om utbildningen

Det är viktigt att du kan studera och närvara på heltid eftersom folkhögskolestudier bygger på deltagande och samarbete. Vi jobbar ofta i vår egen klass men inte bara. Det är många samlingar och aktiviteter tillsammans med andra som går på skolan. Vi åker också iväg på studiebesök ibland.

Profilen
Du kan läsa in de naturvetenskapliga ämnena med mycket lärarhjälp och utan prov. Om du saknar grundläggande behörighet till högskola så kan du läsa in den med mycket färre ämnen än på gymnasiet/komvux.

Du kan välja att läsa endast naturämnena: Matematik 3 och 4, Fysik 1a och 2, Kemi 1 och 2, Biologi 1 och 2. Ett bra alternativ till Naturvetenskapligt basår på högskola! Du kan också läsa in grundläggande behörighet till högskola med folkhögskolornas regler och pedagogik. Det som då krävs är ett år heltidsstudier på folkhögskola (om du läst 2 år på gymnasiet) och att du läser in det du saknar av ämnena: Sv 1 2 3, En 5 6, Ma 1, Sh 1a1, Hi 1a1, Re 1, Nk 1a1.

Vi har många lärarledda lektioner och individuell lärarhjälp. Vi arbetar med enpedagogik helt utan prov. Kurslängden är 1–2 år beroende på förkunskaper och önskemål. För ettårig studieplan krävs godkänt i Ma 2/Ma B. Kursen passar även för dig som har ofullständiga betyg från natur- eller teknik-programmmet.

Om du saknar högskolebehörighet registreras du på Allmän kurs och du får grundläggande behörighet till högskola genom att du studerar ett år på heltid (om du läst minst 2 år på gymnasiet) och läser in det du saknar av ämnena: Sv 1 2 3, En 5 6, Ma 1, Sh 1a1, Hi 1a1, Re 1, Nk 1a1. Samtidigt läser du in det du behöver av de naturvetenskapliga ämnena. Kurslängden är 1–2 år beroende på förkunskaper och önskemål. Har du läst minst två år på NV-program eller TE-program och har många ämnen godkända, så kan du läsa klart på ett läsår. Har du studerat på ett annat program och har godkänt i alla (eller nästan alla) gymnasiegemensamma ämnen så kan du kanske också läsa klart på ett läsår.

Efter kursen får du intyg på godkända ämnen och ett studieomdöme (ett samlat betyg) som du kan konkurrera med i folkhögskolornas egen urvalsgrupp BF när du söker till högskola. Gör du högskoleprovet så deltar du även i den urvalsgruppen. Under kursen erbjuder vi dig hjälp med träning inför högskoleprovet.

Om du har grundläggande behörighet till högskola från gymnasiet/vux eller folkhögskola kan du på ett år läsa in naturämnena: Ma 3 4, Fy 1a2, Ke 1 2, Bi 1 2. Du kan också läsa Sv 3/Sva 3, En 6, Hi 1b, Re 1. Om du vill kan du dela upp ämnena på två år.

Om du har grundläggande behörighet till högskola från gymnasiet/vux/folkhögskola så får du inte studieomdöme och inte tillgång till folkhögskolans urvalsgrupp BF. Du registreras på Särskild kurs där man inte får studieomdöme (ny regel för Naturbasår på folkhögskola från 2022). Du får ett intyg på godkända ämnen och när du söker högskola deltar du i urvalsgrupp BII, där du konkurrerar med meritvärdet på ditt gymnasiebetyg som inte ändras för att du läst in naturämnena. Ett undantag är om du uppnått din grundläggande behörighet för högskola på folkhögskola sedan tidigare. Då kan du använda ditt gamla studieomdöme och söka med detta i urvalsgrupp BF.

Om du gör högskoleprovet så deltar du även i den urvalsgruppen. Under kursen erbjuder vi dig hjälp med träning inför högskoleprovet.

Vår kurs skiljer sig från högskolornas basår. Vi har en liten klass, mycket lärartid och individuellt stöd, deltagarsamarbete och inga prov.

Att studera på folkhögskola
På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser.

Om du vill kan du bo på skolan
Vi har ca 90 rum som vi hyr ut till kursdeltagare.

Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger fint med härlig utsikt över en havsvik. Vi har bra förbindelser med tåg och buss till Uddevalla (15 min), Stenungsund (20 min) och Göteborg (50 min).

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter kursen har du tillräckliga förkunskaper för alla naturvetenskapliga högskoleutbildningar.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.ljungskile.org/utbildningar/gymnasieniva/naturbasaret/

Alla får möjlighet att visa att de kan

Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.

Läs hela artikeln

Ljungskile folkhögskola

Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ljungskile folkhögskola

459 80 Ljungskile

Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11

Telefon: 0522-68 69 00
E-post: folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress: http://www.ljungskile.org/