Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Låt nyfikenheten leda
På Allmän kurs – Natur & samhälle blir du del av en gemenskap som låter nyfikenheten leda. Här får du kunskap om universums utveckling. Du studerar hur livet på jorden har utvecklats från encelliga organismer till dagens biologiska mångfald och ekosystem. Vi diskuterar träningens, kostens och drogernas inverkan på hälsan, undersöker hur konsumtionen påverkar miljön och blir klokare tillsammans.
Kursinnehåll
Kursen är en behörighetsgivande kurs på gymnasienivå.
De ämnen som ingår är:
- Naturkunskap
- Engelska
- Matematik
- Svenska/svenska som andraspråk
- Samhällskunskap
Du har ett stort inflytande på kursinnehållet. Tillsammans planerar vi terminens projekt och studiebesök. Vi arbetar oftast tematisk, båda individuellt och som grupparbete. I naturvetenskapans anda söker och bearbetar vi information och kunskap. Materialet presenterar vi i form av reportage, poddar, bildspel, film, utställning och skriftlig rapport.
Hela världen är vårt klassrum. Med närhet till Göteborg har vi tillgång till mycket. Vi åker på dagsexpeditioner och utflykter. Vi gör naturvetenskapliga experiment och har temadagar med resten av skolan.
Folkbildning – vad är det?
Folkhögskola är en spännande och annorlunda skolform. Mycket av det vi gör handlar om folkbildning.
Folkbildning betyder att du uppmuntras att använda dina tidigare erfarenheter för att utvecklas framåt. Du har möjlighet att påverka kursinnehållet tillsammans med de andra deltagarna. Helt enkelt tror vi på att alla kan bidra till varandras lärande.
Studieomdöme
När du läst en termin med godkänd närvaro får du ett studieomdöme. Bedömningen görs gemensamt av alla dina lärare på skolan.
Studieomdömet utfärdas först när du uppfyllt ditt omfattningskrav som är den minsta tid du behöver studera på folkhögskola. Omfattningskravet baseras på dina tidigare studier och arbetslivserfarenhet.
Läs mer om omfattningskrav och studieomdöme.