Våren 2024, efter två år på Allmän kurs, gick Matilda ut med gymnasiebehörighet på fickan. Det gick med en mamma som inte slutade kämpa, med en inre övertygelse om vikten av gymnasiebehörighet och med en skolform som passade Matilda. Som gjorde att hon kunde växa.
Studera i din egen takt
På Allmän kurs – Startlinjen lär vi oss av varandra. Studierna är på heltid och läggs upp efter dina behov. Vi skapar vår läroplan tillsammans. Du övar på förmågan att ta personligt ansvar för dina studier och att samarbeta med andra.
Tillsammans övar vi oss på demokratiska processer genom att diskutera och fatta beslut som rör klassen och hela skolan. Gruppen är viktig. Vi lär oss av varandra genom samtal och gemenskap. Ofta är studierna tematiska och ämnesöverskridande.
Viktigt: Var uppmärksam på att du kommer in i en kurs som startade i augusti. Dina kurskamrater har därför redan gått en termin.
Kursinnehåll
Kursen är en behörighetsgivande kurs på gymnasienivå.
Du kommer att läsa ämnen såsom:
- Svenska/svenska som andraspråk
- Engelska
- Matematik
- Naturkunskap
- Samhällskunskap
Vi arbetar aktivt med att blicka ut över både lokala och globala frågor. Det gör vi under temadagar, föredrag, utflykter, konserter, teaterbesök och andra upplevelser utanför skolan. Med närhet till Göteborg har vi tillgång till mycket.
För att nå fullständig gymnasiekompetens behöver du fortsätta på någon av våra terminskurser. Studiernas längd avgörs av arbetslivserfarenhet och dina tidigare studier på gymnasiet.
Folkbildning – vad är det?
Folkhögskola är en spännande och annorlunda skolform. Mycket av det vi gör handlar om folkbildning.
Folkbildning betyder att du uppmuntras att använda dina tidigare erfarenheter för att utvecklas framåt. Du har möjlighet att påverka kursinnehållet tillsammans med de andra deltagarna. Helt enkelt tror vi på att alla kan bidra till varandras lärande.
Studieomdöme
När du läst två terminer med godkänd närvaro får du ett studieomdöme. Bedömningen görs gemensamt av alla dina lärare på skolan.
Studieomdömet utfärdas först när du uppfyllt ditt omfattningskrav som är den minsta tid du behöver studera på folkhögskola. Omfattningskravet baseras på dina tidigare studier och arbetslivserfarenhet.
Läs mer om omfattningskrav och studieomdöme.