Socialpedagogutbildning

Ansökan öppnar 15 januari
Skola:
Vara folkhögskola
Plats:
Vara - Västra Götalands län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
15 april 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Treårig gymnasieexamen eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskola och med särskild behörighet i svenska 2/svenska som andraspråk 2. Erfarenhet av socialpedagogiskt stödjande arbete. Du behöver visa upp utdrag ur belastningsregistret vid kursstart.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 5 jun 2026

Kostnader: Serviceavgift är 1700 kr/termin. En avgift på 1000 kronor/läsår som ska täcka bland bland annat kostnader för introduktionsresa, lägerverksamhet och viss utrustning. Kostnader för litteratur, resor och studiebesök tillkommer.

Kontakt: Malin Rydberg

Telefon: 076-889 01 70

E-post:
malin.rydberg@vgregion.se

Vill du läsa till socialpedagog? Under utbildningen fördjupar du dig teoretiskt och praktiskt inom ämnen som socialpsykologi, salutogent förhållningssätt och social välfärd.

Vi erbjuder en utbildning för dig som vill arbeta med socialt förändringsarbete och tror på människans inre kraft att utvecklas.  Utbildningen vänder sig till dig som har en humanistisk människosyn och vill utvecklas både professionellt och personligt.  I ditt arbete som socialpedagog är du själv ditt främsta arbetsredskap där stor vikt läggs vid självkännedom och relationsbyggande.  Som socialpedagog kan du arbeta inom flera olika verksamheter där man ger stöd i personliga och sociala frågor, exempelvis inom skola, HVB och SIS, kriminalvården, LSS eller psykiatrin.

Utbildningens innehåll  

Utbildningen ges på heltid i fyra terminer. Kursen är platsförlagd på folkhögskolan. Vi varvar teoretiska inslag med praktiska moment. 

Ur kursinnehållet:   

  • sociologi och socialpsykologi
  • socialpedagogik  
  • salutogent förhållningssätt
  • psykologi och psykiatri  
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar  
  • hälsofrämjande arbete  
  • rättväsende och kriminalvården  
  • kommunikation och samtalsmetoder   
  • etik och värdegrund  
  • vetenskaplig fördjupning och uppsats  
  • social välfärd
  • arbetsplatsförlagt lärande (APL)  Under utbildningens första år läses större delen av kursinnehållet tillsammans med fritidsledarutbildningen.

Arbetsformer

Grupprocessen är viktig och varje deltagare förväntas bidra aktivt i planerande och genomförande av utbildningens olika delar. En grund i utbildningen är alltid att koppla teori till praktik. Vi blandar föreläsningar, grupparbeten, självständigt arbete, studiebesök och praktik. En del av utbildningen kan hållas utanför skolan och på kvällar och helger. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter godkänd utbildning utfärdas ett utbildningsbevis från Vara folkhögskola.  

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vara.fhsk.se/kurser-vara/socialpedagog/

På utbildningen pratar vi om djupa saker med varandra. När någon vågade öppna sig så vågade jag det också!

Said, Malin, Albin och Sanna läser till socialpedagoger på Sommenbygdens folkhögskola. Att de fyra klasskamraterna är engagerade i att göra skillnad i samhället finns det inga tvivel om. Och arbetsplatserna och möjligheterna är många.

Läs hela artikeln

Vara folkhögskola

Vara folkhögskola arbetar med profilområdena funktionsnedsättning, hälsa, politik/demokrati och internationalisering. På Vara folkhögskola kan du bli radiojournalist, fritidsledare eller skaffa dig gymnasiekompetens. Från och med våren 2020 bedriver skolan SFI.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vara folkhögskola
Box 163
534 23 Vara

Besöksadress: Torggatan 41

Telefon: 0512-579 70
E-post: vara.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.vara.fhsk.se/